RESEPI MASAKAN

DAGING masak hentam jer....
Bahan2 nya..
Halia, Bawang putih , Bawang kecik - di tumbuk
Bawang besar- di potong bulat ...
Serai - di ketuk...
Tomato- dipotong ikut suka....
Kentang- potong ikut suka...
Daging- di potong nipis....
Cili kering - di blender....
Cili sos...

Cara2 nya....
1. rebus daging sehingga empuk.. pastu goreng seminit dua...
2. Goreng kentang n ketepikan... dan susun di keliling pinggan ,,
3. Tumis kan bahan2 yang di tumbuk sehingga kekuningan..
4. pastu masukkan cili kering yg di blender. Goreng sehingga cili garing..masukkan juga serai yg di ketuk...
5. kemudian masukkan cili sos... n tambah sedikit air dr rebusan daging...
6. pastu masukkan daging..
7. biarkan seketika.. then masukkan bawang besar n tomato...
8. pastu leh lah di hidangkan di dalam pinggan yg ada kentang tadi......


CHAR KUAY TEOW
Bahan-bahan ( 2 org )• *
UTK PASTE *
• 200 gm udang
•250ml air
• 4 ulas bawang putih di ketuk
• 6 sb sos tiram
• 3 sk kicap pekat
• 3 sb kicap manis
• 1 sk petis
• 2 sb pati ikan bilis / pati udang
• 2 sk garam (kalau sos tiram masin kurangkan 1sk)
• 1 sk gula•

* UTK MEE *
• 300 gm kuey teow
• 1 sb cili boh• kerang
• sedikit kucai & taugeh
• 2 biji telur

Cara-cara
1. UTK PASTE- Rebus udang dgn air. Bila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan airnya. Air rebusan jgn buang....
Campurkan semua bahan utk paste dgn air rebusan udang tadi, reneh hingga menjadi paste yg agak pekat. Matikan api biarkan paste sejuk dan bolehlah simpan dlm fridge.

2. UTK MEE- Tumis lada boh hingga garing. Masukkan dlm 4sb paste td. Masukkan udang yg telah direbus td n kerang. Biasanya penang char kuey teow agak berkuah so letak sikit air dlm 1/2 cwn. Air didih masukkan kuey teow, kucai, taugeh n kacau rata. Pecahkan telur, kacau dan bolehlah diangkat. Proses memasak kuey teow ni dlm 3-4 min sj, pastikan api kuat semasa memasak.

**Paste ni selalu depa guna tuk meniaga so udang yg direbus mmg depa pakai. Tapi utk kegunaan sendiri kalau tak nak rebus ngan udang pun boleh tp petis kena tambah lg, jd 1sb.
Paste ni juga sepatutnya sudah cukup masin dan manisnya so tak perlu letak lg garam n gula masa masak buat kuey teow tp kalau rasa cam tawar leh adjust eh......*utk lebeh menjadi, dptkan kicap char kuey tiaw, tp kena pesan org penang lerr...


OTAK OTAK THAI
Bahan2nya:-
(A)300 gm isi ikan tenggiri
1 cteh garam
1/2 cteh gula
1/2 cteh lada sulah
1 sudu makan tepung jagung
1 biji putih telur ambil putihnya
6 ulas bawang putih
air secukup

(B)100 gm kacang panjang (dipotong dadu)
2 helai daun limau purut (dimayang)
1 btg lada merah (ditumbuk)
4 btg lada padi (ditumbuk)

Cara membuatnya:-- Blend bahan A hingga menjadi paste.- Kemudian gaul bersama bahan B.- Buat spt kita buat bergedil.- Panaskan minyak lalu goring dlm minyak yg penuh sehingga masak



No comments: